Határtalan természet, ezeréves kultúra...

Kőszeg

2022. Április 1.

Kétféle ember létezik hazánkban: az egyik, aki mindenképpen el akar jönni Kőszegre, a másik pedig, aki mielőbb vissza akar térni. Magyarország egyik leghangulatosabb kisvárosa fantasztikus rendezvényekkel, egyedülálló történelmi belvárossal, felújított terekkel rengeteg látnivalót és érdekességet kínál a látogatóknak. Határtalan természet, ezeréves kultúra - a város és Kőszeghegyalja szerves együttélését megtapasztalni hatalmas élmény minden turistának. A legenda szerint a királyok asztalára került kőszegi bor története a római időkig nyúlik vissza és évszázadokon keresztül a város történetével szorosan összefonódott. Kőszegen, ahogy a mondás tartja: „Vagy esik, vagy fúj, vagy harangoznak…”

Itt 11 órakor is harangoznak, emlékezve az 1532. augusztus 30-i győzelemre, amelyet Jurisics Miklós várkapitány vezetésével a kőszegi várvédők arattak, miután 25 napon át győzelmesen állták a Bécs ellen vonuló Szulejmán szultán török hadainak rohamát. Legyen vendég e kedves kis városban, ahol a becsületkasszák évszázadok óta működnek. Egyes vélemények szerint itt, a korabeli település környékén, amelyet akkor castellum Guntionisnak neveztek, vívott 802-ben az avar és a frank sereg egymással. A környék a 12-13. századtól, a német katonai betörések elhárítása miatt, hadászati fontosságú lett. Első okleveles említése: castrum Kuszug (1248). 1328-ban Károly Róbert királyi városi címet adott a településnek. 1532-ben Jurisics Miklós várkapitánysága idején, a Bécs ellen támadó török sereg ostromolta a várost. A következő mintegy két évszázad a város legvirágzóbb időszaka volt, a távolsági kereskedelem egyik fontos állomása lett. 1648-ban szabad királyi címet kapott (Vas megyében egyetlenként), és 1848-ig követeket küldhetett az országgyűlésre is. A II. világháborút követő határzár évtizedekre elzárta a várost, nem csak a külföldtől, hanem az ország belsejétől is. Idegenforgalma az 1970-es években kezdett újra fellendülni, de a megközelítés bonyodalmai miatt, csak a "Vasfüggöny" 1989-ben történt lebontása után élénkülhetett meg. A belváros épületeivel együtt a nemzeti örökség része.

A Jurisics tér ikonikus épületei: a Sgrafittós-ház, a Szent Imre templom, és az Arany Egyszarvú Patikamúzeum.
A Jurisics vár a kőszegi műemlékek legnagyobb épületegyüttese.

A Hősök –tornyán keresztül érkezünk a Jurisics térre, ahol az építészeti emlékek egész tárháza fogad bennünket, köztük a Városháza, a Tábornokház, a Lábasház, a Sgrafittós-ház, Szent Jakab templom, Szent Imre templom és az európai hírű patikabútort őrző Arany Egyszarvú Patikamúzeum. A Jurisics vár (Rajnis u. 9.) a kőszegi műemlékek legnagyobb épületegyüttese. Későgótikus, korareneszánsz folyosója a hazai várépítészet egyik legszebb öröksége. Az egykori földesúri vár a városfallal és várárokkal körülvett belváros északnyugati sarkában helyezkedik el. Udvarában került napvilágra a várrendszer eddig ismert legkorábbi elődjének, a cölöpvárnak a maradványa. A tatárok elvonulása után kezdődött meg az Alsóvár kiépítése a völgybeli település mellett, ami a középkorban átvette a nehezen megközelíthető Felsővár földesúri birtokközpontjának szerepét. A vár két részből áll: az elővárból és a belső várból. Egykor az elővár két oldalán álló épületekben helyezték el az őrséget és a vár kiszolgáló személyzetét. Az udvaron áll Jurisics Miklós szobra. A belső várba a vizesárok felett ívelő kétlyukú téglahídon jutunk. A kapu mögött trapéz alakú belső udvar fogadja a látogatót. A reneszánsz folyosó időszaki kiállítások, a Lovagterem kulturális rendezvények helyszíne. A déli és keleti szárny ad helyet a Jurisics Miklós várostörténeti múzeumnak. A vár belső udvari bejáratánál jobbra fordulva juthatunk a Gyógy- és fűszernövénykertbe, valamint a Natúrboltba.
Hősök kapuja (Jurisics tér): a kapu tornyát 1932-ben, a török ostrom 400. évfordulóján építették eklektikus stílusban, Opaterny Flóris tervei alapján. A Hősök kapujának helyén a XIV. században emelt, ún. Alsó-kaputorony állt, amelyet 1880-ban bontottak le. A régi torony a városvédelmi rendszer és a belvárosi forgalom legfontosabb objektuma volt. A mai Hősök tornyában és a Tábornokházban 1977 óta múzeum működik, kézműves, céhes valamint sporttörténeti állandó kiállításokkal. Legfelsőbb terméből ki lehet lépni a torony külső panorámafolyosójára. Nagyobb ünnepeken ma is megszólal az alkalmi toronyzene erről az erkélyfolyosóról.

A Városháza (Jurisics tér) Magyarországon talán az egyetlen olyan középület, amely létrejöttétől a mai napig megőrizte eredeti rendeltetését. Az épület mai homlokzata az 1710. évi nagy tűzvész után alakult ki. A címereket 1712-ben festették, balról a legszélső a Jurisics család címere, a középső címer a történelmi Magyarország kiscímere, a harmadik címer Kőszeg történeti városcímere. A két falkép későbbi alkotás: Magyarország Nagyasszonya a gyermek Jézussal témájú a balról a második kép, míg a negyedik I. (Szent) István királyt ábrázolja teljes uralkodói díszben. Kőszeg házai közül talán a legszebb oromzatdíszítésű a Sgraffitós ház (Jurisics tér).

Maga a sgraffitó szó annyit jelent, kaparni. A díszítési eljárás lényege, hogy a falra legalább két réteg vakolatot hordtak fel, amelyek közül a felső volt a világosabb, ebbe karcolták be a mintákat. Az épület oromfalában lévő kis szoborfülkében barokk Mária szobor látható, alatta a felirat Szent Pál rómaiakhoz írott leveléből származik: „Tehát nem azon múlik, aki erőlködik vagy aki törtet, hanem az Irgalmas Istenen 1668”. Szent Jakab templom (Öregtemplom, Jurisics tér): Az Öregtemplom elnevezés nem véletlen: az 1403-1407 között épült, majd többször megújított templomot (építészetileg és berendezését nézve is) alapvetően a gótikus és a barokk stíluselemek határozzák meg. A Szent Benedek-oltár mellett láthatjuk azt a sírkövet, melyet 1538-ban Jurisics Miklós készíttetett pestisben meghalt gyermekei emlékére. A déli hajó zárófalán 1937 óta láthatók a templommal egyidős faliképek: baloldalon Szent Kristóf nagyméretű képe, mellette felül a Három királyok vonulása, alul a Köpenyes Madonna. Az eredetileg protestáns templomnak épült Szent Imre templom a XIX. század végéig a város plébánia temploma volt. A templom főkapuja felett Szent Imre szobra látható, alatta a felirat „Szent Imre Magyarország hercege 1722”. A barokk főoltáron Szent Imre fogadalmát ábrázoló képet 1805-ben ifj. Dorfmeister István festette. A barokk padok feletti szószék copf stílusú. A sekrestye és a kápolna alatti nagyméretű kriptába 1671 és 1831 között a város legtekintélyesebb polgárait temették.

A 2006-ban felújított Fő teret szegélyező épületek késő barokk és klasszicista jegyeket mutatnak. Az Arany Strucc Szálloda már az 1590-es években fogadóként működött, a Szentháromság-szobor kronosztichonja utal a pestis által sújtott polgárok fogadalmára. A köztér nyugati részét az 1894-ben épült Jézus Szíve plébánia templom zárja le, amely az egykori Korona kávéház helyére épült 1892-1894-ben. A neogót stílusú, Kőszeg városképét meghatározó templom 57 m magas harangtornyából napjainkban is megszólal a toronyzene. Nagyon értékes a templom berendezése. Különösen szépek a fő- és mellékhajók üvegablakai, amelyek közül számos különböző családok adományaiból készült. Orgonája 1894-ben készült, a Rieger testvérek üzemének munkája.

Polgármesteri Hivatal: 94/562-510


Legújabb hírek
2024. Február 12.
Díjazták az Európai Hulladékcsökkentési Hét akciónkatAz Írottkő Natúrparkért Egyesület környezettudatos életmódot segítő akciói egyre nagyobb érdeklődést kapnak. A téma folyamatosan napirenden és fókuszban van, az egyesületi munkaszervezet Zöld csoportjának köszönhetően. Olykor csatlakozunk nemzetközi akciókhoz is, ilyenkor kicsit több figyelem hárul a hétköznapi tevékenységeinkre. 2023-ban november 20-26 között tartottuk figyelemfelkeltő akciónkat az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódóan. Az Energiastratégiai Intézet értékelte tevékenységünket, civil szervezetek kategóriában 1. helyezettek lettünk, és a nemzetközi versenybe is benevezték szemléletformáló programunkat.

Ebben a cikkben videót is találsz az eseményről!
2024. Február 5.
Mindenki halaszthatatlan feladata...A kiváló előadó Szathmáry Eörs, az okok feltárását követően előadásban arra keresi a választ, hogy mely döntési helyzetekben lehetne a közgondolkodást egyfajta globális együttműködés felé terelni, amely segítene letéríteni civilizációnkat az összeomlás felé vezető útról egy fenntartható világ felé.

A videót ebben a cikkben találod.
2023. Október 26.
Merre járt tudatosító kültéri kiállításunk 2023-ban?Nézd meg milyen rendezvényekre kérték tőlünk kiállításunkat, mely 3 témakörben - élelmiszer pazarlás, hulladékprobléma, körkörös gazdaság - ad tömör, lényegretörő információkat!

Ebben a cikkben képeket is mutatunk!
2023. Október 19.
Búcsú Gulyás ErnőtőlDohányfüstös, karcos hang, jobbító szándékú megjegyzések, kimondott és megtartott szavak és mondatok.

Emlékszel…?

.... januárban azzal voltunk elfoglalva, hogy az Utazás kiállításnak milyen hátteret adjunk. Az egyik legjobb volt, amikor megjelenítettük a turisztikai célpontokat, a Hétforrást, az Írottkőt, a cáki pincét. Kezed munkáját is dicsérte a látvány.

….a szezonban örültünk, ha telítettek voltak a vendégházak, közte a Sziget is. Igényesen, fantasztikus munkabírással saját kezűleg végezted a felújítást. Nagyon szép lett…..

….Orsolya után szerettünk felmenni a Stájer házakhoz, hogy kipihenhessük az egész évi munkát, beszélgethessünk a végzett munkáról és természetesen az előttünk álló feladatokról. Jókat játszottunk, ettünk, ittunk, jól éreztük magunkat egymás társaságában….

….okos és jó javaslatok az éves értékeléskor, közgyűléseken…

…..Adventkor közösen raktuk fel a világító sorokat a Jurisics téri kapuk fölé, tűzifát pakoltunk, a látvány tüzekhez….

…forralt boroztunk, vagy pálinkáztunk a jól végzett munka jutalmául…

Ezek maradnak meg emlékeimben. A tenni akarás, a jobbító, többet akaró, a soha meg nem alkuvó Ernő. Így fogok, fogunk emlékezni Rád.

Gulyás Ernő kedves barátunk, egyesületi tagtársunk hirtelen halála megrendített bennünket.

Emlékét kegyelettel megőrzik barátai, egyesületünk tagjai.

(A megemlékezést írta Somogyi Györgyné és Bakos György.)
2023. Augusztus 23.
Kossuth Rádióban az egyesületünk is megszólaltA 2023. augusztus 4-6. között megrendezett Kőszegi Ostromnapok rendezvényt szinte egész nap közvetítette a Kossuth Rádió és a Dankó Rádió.
Iratkozz fel a Natúrpark hírlevelére!
Közvetlenül a postafiókodba kaphatod a natúrparkkal kapcsolatos híreket, értesülj elsőként a rendezvényekről, és ne maradj le túraajánlatainkról sem!
Működjünk együtt - vegyél részt a Natúrpark tevékenységeiben!
Csatlakozz az Írottkő Natúrparkért Egyesület kezdeményezéseihez, akcióihoz, vegyél részt rendezvényeinken! Lehetsz együttműködő partnerünk, vagy egyesületi tagunk. Van lehetőség önkéntes feladatok végzésére, vagy más módon történő részvételre.
A lehető legjobb felhasználói élmény érdekében úgynevezett sütiket (cookie) használunk. Ön hozzájárul a sütikhez, ha továbbra is használja weboldalunkat. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom