Határtalan természet, ezeréves kultúra...

alpannonia® plus INTERREG AT-HU 2017-2022

2023. Január 26.

A hosszú távú túraút optimalizálása az Alpoktól Pannóniáig
A projekt időtartama 3 év: 2017.01.01 – 2022.06.30.
Összes költségvetés: 1.866.029 Euró
Magyar partnerek költségvetése: 806.000 Euró ~ 250 millió Forint
Az Írottkő Natúrparkért Egyesület költségvetése: 186.278 Euró

A projekt munkatársai: Rezner Hajnalka (2017-2019), Horváthné Korom Zita (2017-2022), Bakos Márton (2019-2021)

Az alpannonia® egy határon átnyúló magashegységi és panoráma túraútvonal, amely a Keleti-Alpokat köti össze a Pannóniával. A 2007-2013 közti támogatási időszakban sikeres ETE projekt valósult meg e témában. Egységes tábla- és jelzésrendszer, áttekintő térképpel felszerelt indulókapuk létesültek, továbbá az útvonal több pontján vonzerőnövelő céllal gyarapodott az ökoturisztikai infrastruktúra. Az alpannonia plus projekt céljai a közös koncepció mentén az útvonal optimalizálása és bővítése, a túradesztináció egészére hosszú távú működtetési stratégia megalkotása, az útvonalak minőségbiztosítása és a turisztikai szolgáltatók közösen kidolgozott kritériumok alapján történő minősítése a fenntartható, zöld turizmus érdekében. A túravezetők speciális területeken kapnak képzést. Új kommunikációs felületek nyílnak, hogy a nemzetközi ökoturisztikai versenyben helytállhasson a termék. Egyes településeken a túrázók számára alapszükségleteket kielégítő-, illetve az útvonalat vonzóbbá tevő infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg. A projekt operatív szintjén a települések, turisztikai szervezetek és a natúrparkok mind profitálnak. Az új attrakciókat és pihenőhelyeket igénybe vevő helyiek, napi látogatók vagy hosszútáv túrázók száma gyarapszik. Innovatív termékek (túrázás egész éven át, túra és egészség, téli túra), azok népszerűsítése és értékesítése biztosítja a projekttérségben az értékteremtést, illetve növekedését is. Mindezek által fenntarthatóan növekszik a látogatók és a vendégéjszakák száma.

3 osztrák és 7 magyar partner:
- Tourismusverband Region Oberwart
- Wiener Alpen in Niederösterreich
- Joglland-Waldheimat (Oststeiermarkt)
- Írottkő Natúrparkért Egyesület
- Kőszeg
- Csepreg
- Lukácsháza
- Kőszegdoroszló
- Cák
- Bozsok

ÍROTTKŐ NATÚRPARKÉRT EGYESÜLET (186.278 Euró ~ kb. 57 millió Forint)
• projektmenedzsment (magyar partnerek koordinációja)
• roadshow-k (megjelenés 4 alkalommal országos túrarendezvényen)
• rendezvények szervezése az alpannonia településeken
• kiadványok készítése
• film készítése
• információs táblák megújítása
• új túraszakaszok kijelölése, felfestése
• alpannonia kapuk kialakítása
• a túrázóbarát szolgáltatókkal együttműködésben regionális és határon átnyúló csomagajánlatok kidolgozása
• alpannonia vendéglátás és szállásszolgáltatás németül - előadássorozat turisztikai szolgáltatóknak
• túravezetés a gyakorlatban! - 3 napos tanulmányút magyar túravezetők részére az osztrák képzéshez igazodva
Kőszeg
• Koronaőrző emlékhely fejlesztése
• Szulejmán-kilátó környékének (Királyvölgy) és az óriás gesztenyefa bemutatóhely fejlesztése
• Fejlesztés a Csónakázó-tónál: aqua-alpannonia® bemutatóhely és szabadtéri sportcentrum kialakítása
• Trianoni-kereszt emlékhely fejlesztése és az egykori Vörös-kőfejtő bemutatása
• Ördögárok - geológiai tanösvény kialakítása
• alpannonia® turista- és szabadidőpark fejlesztése
• országos túrarendezvény, szakmai tanulmányút szervezése

BOZSOK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA TERVEZETT PROJEKTTEVÉKENYSÉGE
Bozsok önkormányzata tulajdonosi hozzájárulás révén a Rákóczi út 51. sz. épület udvarán alpannonia® információs pontot alakít ki.
Az információs pont kialakítását még a 2017-es évben tervezi az önkormányzat, melynek elemei a következők:
- fedett esőbeálló
- fa pihenőhelyek (6 db asztal 12 pihenőpaddal)
- ivókút vízbekötéssel
- szabadtéri játékelemek telepítése
- hulladékgyűjtők
- térburkolat kialakítása kavicságyazattal illetve játékelemek alatt ütéscsillapító felület kialakítása

Az információs pont helyszínének kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy olyan szolgáltatónál kerüljön kialakításra, aki mindennap nyitva tart. A Kerekes Cukrászda és Üzletház, mely tagja az Írottkő Natúrparkért Egyesületnek, hétfőtől szombatig 7:30 – 21:00 óráig, vasárnap 9:00 – 21:00 óráig tart nyitva. Az üzletház vezetője vállalta, hogy a tulajdonát képező területen kialakított információs pont eszközeit bárki ingyenesen használhatja, a vállalkozás munkatársai a kihelyezett alpannonia információs anyagok terjesztése mellett az alpannonia útvonalhoz kapcsolódóan teljeskörű információt tudnak nyújtani a túrázóknak, mert részt vesznek a pályázatból megvalósuló képzésen.

Az önkormányzat saját tulajdonában lévő területen 2018-ban alakítja ki a TÖK-KÉSZ turisztikai központot, mely esőbeálló funkciója mellett alkalmas lesz nagy résztvevőszámú túraprogramok, hazai és határon átnyúló vezetett és teljesítménytúrák, szabadtéri oktatás lebonyolítására.

CÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA TERVEZETT PROJEKTTEVÉKENYSÉGE
Cák település Önkormányzata adás-vételiszerződést kötött 2015. október 20-án a pincesorhoz legközelebb eső épület megvásárlására, melyben rögzítésre került, hogy az ingatlan legkésőbb 2016. március 31-én Cák Község Önkormányzata birtokába kerül. Az Önkormányzat 2016-ban tervezi az ingatlan víz- és csatornarendszerének kiépítését a környező néhány ingatlantulajdonossal közösen, így ennek költségeit az Önkormányzat önerőből és a környező ingatlantulajdonosok pénzügyi hozzájárulásaiból kívánja fedezni.
Az épület teljeskörű felújítása és alpanonnonia® információs ponttá alakítása 2017-ben valósulhat meg az alpannonia plus pályázatból, mely magában foglalja: az épületgépészeti és villanyszerelési munkálatokat, valamint az épület felújítása (tető, födém, aljzat és falazás, vakolás).

Az alpannonia információs ponton kialakításra kerül:
- mosdó kialakítása (1 db akadálymentes női + 1 db férfi mosdó)
- villanyszerelési munkák
- pihenőhelyiség konyharésszel
- információs helyiség helyi termék sarokkal

CSEPREG VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TERVEZETT PROJEKTTEVÉKENYSÉGE
Csepregen jelenleg sem a jelzésfestések, sem a túrázók igényeit kielégítő szolgáltatások nem felelnek meg a mai kor igényeinek. Az alpannonia® plus pályázat keretében 2017-től a térség ökoturisztikai feladatait ellátó Írottkő Natúrparkért Egyesület gondozásában felfestésre kerül a települést az alpannonia® hálózatába bekötő sárga jelzés, illetve kihelyezésre kerülnek az útbaigazító táblák és az alpannonia® kapu is, mely a túraútvonalba kapcsolt települések közös ismertetőjele.

2017-ben az alpannonia túrázók szükségleteit kielégítendő, valamint a panoráma útvonalon található attrakciók számát növelendő kialakításra kerül az alpannonia információs pont a Rumi-házban. Az önkormányzati tulajdonban lévő, az alpannonia® plus projektből felújításra kerülő ingatlan hármas feladatot lát majd el: pihenőhely és információs pont; mosdóhasználati lehetőség; kiállítótér. Az alpannonia plus projekt célja, hogy a helyi kuriózumokat is beemelje az útvonalat színesítő látnivalók közé, így az épület egyik helyiségében borászati és mezőgazdasági eszközökből álló kiállítás tekinthető majd meg. A felújításnak köszönhetően a túrázók részére a mosdóhasználati lehetőség is megoldottá válik az újonnan becsatlakozott településen, amellett, hogy a csepregi helyszínen is teljeskörű alpannonia információt kaphatnak az érdeklődők, a helyi termékekkel és az alpannoniához csatlakozott magyar és osztrák turisztikai szolgáltatóival is megismerkedhetnek a túrázók. A tervek szerint a 2017-es esztendőben felújítandó épület látogathatóságát Csepreg Város Önkormányzata a Csepregi Répcevölgye Vadásztársasággal kötendő együttműködési megállapodásban fogja rögzíteni. Az előzetes egyeztetések már lezajlottak, a vadásztársaság vállalja a nyitva tartás biztosításával kapcsolatos feladatokat.
Az útvonal mentén található Alsó-Hangán komplett pihenőhely kialakítása valósul meg, amely a túrázók részére kulturált körülményeket biztosít a megpihenésre és étkezésre: 5 db asztallal egybeépített pad, esőbeálló, szemetes, tűzrakóhely kerül kialakításra a Hanga-kapunál.A szintén az útvonal mentén található Sajbók-forrás és környékének helyreállítása, turistabaráttá alakítása az alpannonia útvonal attrakcióinak számát növeli. A forrás felújítása során megtörténik a tisztítás is, így a túrázók számára fogyasztható lesz a vize. A 3565/1 helyrajzi számú önkormányzati tulajdonban lévő területen kerül kihelyezésre egy 7 állomásos tanösvény. A „Borongoló” tanösvény témája a Csepregi szőlőhegy és bor története, természeti és kultúrtörténeti értékei, jellemző fajták, hagyományok és a borhoz kötődő rendezvények. Információs tábla és pihenőpad felállítása történik az ösvény mentén.Megtörténik az Új Bene kút és környékének helyreállítása, turisták fogadására és időzésére alkalmassá tétele, a kút vizének fogyaszthatóvá tétele.További feladat a Hanga Kapu környékének helyreállítása, turisták fogadására és időzésére alkalmassá tétele. Az alpannonia útvonal kezdőpontján, a kapu környezetében, infó-táblák (útvonal-város) kerülnek elhelyezése, tereprendezés történik.

A fenti attrakcióknál, az alpannonia útvonal Csepreghez tartozó szakaszán információs táblák és pihenőpadok kerülnek felállításra, összesen 15 db.

2018-ban a Bene-hegyi tónál magasles és ismeretterjesztő anyagokkal ellátott bemutatóhely kerül kialakításra, ahonnan az élővilág zavarása nélkül figyelhető meg a tó madárvilága. 2018-2019-ben épül meg a Rumi házban az alpannonia információs pont, mely multifunkcionális csomópontként szolgál majd az új magyar mellékútvonalon. A központ szolgáltatásai lesznek majd: pihenőhely és információs pont, WC, kiállítás. A Rumi-ház mellett 3 db asztallal egybeépített pad kerül kihelyezésre, valamint 1 tűzrakóhely kerül kialakításra.
2019-ben az alpannonia plus pályázatból megvalósult tevékenységek és a túraútvonal népszerűsítését célzó aktivitások valósulnak meg. A Csepreg városában megvalósítandó határon átnyúló, tudatformáló túrarendezvény alkalmával a projektből létrehozott infrastrukturális javak kerülnek bemutatásra a térség lakossága, valamint a fő célközönség, a túrázók részére. A rendezvényre az alpannonia útvonalat és Csepreg alpannonia látnivalóit népszerűsítendő, valamint a szolgáltatói hálózatot erősítendő tanulmányút kerül megszervezésre a térség osztrák-magyar turisztikai szolgáltatói számára. A tanulmányút során a résztvevők felfedezik az alpannonia túraútvonalhoz újonnan bekapcsolt települések látnivalóit is, de elvárt eredmény a szolgáltatói hálózaton belüli kapcsolatépítés, natúrparki tudatformálás is a Csepregen megvalósuló előadás és fórum keretében.

Kőszegdoroszló
Bakancsos szálláshely kialakítása az Alpannonia túraút mentén

A Faluház épülete a település központjában található, az épület előtt vezet el az alpannonia sárga jelzésű nyomvonala és a Szent Márton út is, melyek összekötik Kőszeg és Lukácsháza településeket. Az épület földszintjén működik a polgármesteri hivatal, a kultúrház, időszakosan könyvtár és orvosi rendelő is, valamint az Írottkő Natúrpark természeti értékeit bemutató fotókiállítás. Ugyanitt található egy konyha és társalgó helyiség is, ahol a település saját költségén fog kialakítani egy információs pontot. Ez az alsó szint kiválóan alkalmas az egy napos kirándulók fogadására, hiszen lehetőségük van behúzódni az eső elől, használni a mosdót, valamint a konyhát teafőzésre, ételmelegítésre. Az épület tetőtere egyelőre kihasználatlan, így a projekt révén lehetőség nyílik egy új funkció kialakítására, mégpedig egy egyszerű, 20 fő befogadására alkalmas (két szoba és vizesblokk) túrázóbarát szálláshely létrehozásával.

LUKÁCSHÁZA KÖZSÉG TERVEZETT PROJEKTTEVÉKENYSÉGEI
Ökoturisztikai bemutató tér és info pont csoport kialakítása az Alpannonia túraút legdélebbi pontján
Az Alpannonia túraút legdélebbi településének, valamint az út osztrák, illetve magyar szakaszának természeti és épített, kulturális örökségi helyszínek megőrzése, bemutatása, meglevő ökoturisztikai Panoráma pont fejlesztése a fenntartható turizmus és az Alpannonia közösség, az idelátogatók tudásvágyának kielégítése érdekében.

A Projekt elemei
A Csömötei-szőlőhegyen épített faszerkezetű kilátó körpanorámájának információs képének és bázisának kiépítése. Az Alpannonia útra és a Pannon tájra jó kilátást biztosító „Madártávlat” szemléletet élvező ökoturista számára a Kilátó tetején pihenőpadok és QR kódos információs kiegészítő sáv kialakítása a könyöklő mellvédre szerelt kör paszomány segítségével, mely látható, illetve letölthető információs kiegészítést nyújt a vizuális képhez a megpihenőnek.

A kilátó alatti a megépített ökoturista pihenő falain, a már kialakított fedett téren, az utat rovó „ember horizontján, a több száz éves pannon-kultúrtáj ember által gondozott flórájának képekkel, információs táblákkal és sávval, QR kódos információs rendszerrel kiegészített bemutatása történik.

A Csömetei domb hajlását követve a terület legalsó pontján, félig földbe süllyesztett téren, jelzés értékűen, kerülne kialakításra az Alpannonia régió természetes élőhelyeinek talajszinten és azt egy méter mélységéig bemutató, hangya perspektívás talajgenetikai bemutató tárlórendszer, illetve QR kódos rendszerrel kiegészített információs bázisa. Ez a természetes anyagokat felhasználó, tájba illő épület adna helyet az Alpannonia információs pontnak, audiovizuális térnek, ahol a padokra letelepedő ökoturista virtuálisan bejárhatja az egész Alpannonia utat indulása előtt, illetve megérkezésekor hozzánk!

Az egész terület kialakításában, környezetében híven mutatja a Pannon tájat, a benne élő embert, annak tájra gyakorolt átalakulását, fejlődését! A tér lehetőséget kínál bejárni az Alpannonia térséget madárszárnyon, túrabakancsban, vagy éppen virtuálisan egy szorgos hangya szemszögéből a talajban. Felhívja a turista figyelmét a táj használata, túrázás közbeni, nem látható, észre sem vett értékeinkre, melyeket ezek után talán jobban segít megőriznünk és átadnunk az utánunk követő generációknak.

Legújabb hírek
2024. Április 18.
Új információs táblák a natúrpark természeti értékeiről!Néhány hete új információs táblákkal gazdagodott a natúrpark, Kőszeg, Kőszegszerdahely, Kőszegdoroszló, Velem, Cák, Peresznye közigazgatási területén, a zöld csoport munkájának köszönhetően.
2024. Február 12.
Díjazták az Európai Hulladékcsökkentési Hét akciónkatAz Írottkő Natúrparkért Egyesület környezettudatos életmódot segítő akciói egyre nagyobb érdeklődést kapnak. A téma folyamatosan napirenden és fókuszban van, az egyesületi munkaszervezet Zöld csoportjának köszönhetően. Olykor csatlakozunk nemzetközi akciókhoz is, ilyenkor kicsit több figyelem hárul a hétköznapi tevékenységeinkre. 2023-ban november 20-26 között tartottuk figyelemfelkeltő akciónkat az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódóan. Az Energiastratégiai Intézet értékelte tevékenységünket, civil szervezetek kategóriában 1. helyezettek lettünk, és a nemzetközi versenybe is benevezték szemléletformáló programunkat.

Ebben a cikkben videót is találsz az eseményről!
2024. Február 5.
Mindenki halaszthatatlan feladata...A kiváló előadó Szathmáry Eörs, az okok feltárását követően előadásban arra keresi a választ, hogy mely döntési helyzetekben lehetne a közgondolkodást egyfajta globális együttműködés felé terelni, amely segítene letéríteni civilizációnkat az összeomlás felé vezető útról egy fenntartható világ felé.

A videót ebben a cikkben találod.
2023. Október 26.
Merre járt tudatosító kültéri kiállításunk 2023-ban?Nézd meg milyen rendezvényekre kérték tőlünk kiállításunkat, mely 3 témakörben - élelmiszer pazarlás, hulladékprobléma, körkörös gazdaság - ad tömör, lényegretörő információkat!

Ebben a cikkben képeket is mutatunk!
2023. Október 19.
Búcsú Gulyás ErnőtőlDohányfüstös, karcos hang, jobbító szándékú megjegyzések, kimondott és megtartott szavak és mondatok.

Emlékszel…?

.... januárban azzal voltunk elfoglalva, hogy az Utazás kiállításnak milyen hátteret adjunk. Az egyik legjobb volt, amikor megjelenítettük a turisztikai célpontokat, a Hétforrást, az Írottkőt, a cáki pincét. Kezed munkáját is dicsérte a látvány.

….a szezonban örültünk, ha telítettek voltak a vendégházak, közte a Sziget is. Igényesen, fantasztikus munkabírással saját kezűleg végezted a felújítást. Nagyon szép lett…..

….Orsolya után szerettünk felmenni a Stájer házakhoz, hogy kipihenhessük az egész évi munkát, beszélgethessünk a végzett munkáról és természetesen az előttünk álló feladatokról. Jókat játszottunk, ettünk, ittunk, jól éreztük magunkat egymás társaságában….

….okos és jó javaslatok az éves értékeléskor, közgyűléseken…

…..Adventkor közösen raktuk fel a világító sorokat a Jurisics téri kapuk fölé, tűzifát pakoltunk, a látvány tüzekhez….

…forralt boroztunk, vagy pálinkáztunk a jól végzett munka jutalmául…

Ezek maradnak meg emlékeimben. A tenni akarás, a jobbító, többet akaró, a soha meg nem alkuvó Ernő. Így fogok, fogunk emlékezni Rád.

Gulyás Ernő kedves barátunk, egyesületi tagtársunk hirtelen halála megrendített bennünket.

Emlékét kegyelettel megőrzik barátai, egyesületünk tagjai.

(A megemlékezést írta Somogyi Györgyné és Bakos György.)
Iratkozz fel a Natúrpark hírlevelére!
Közvetlenül a postafiókodba kaphatod a natúrparkkal kapcsolatos híreket, értesülj elsőként a rendezvényekről, és ne maradj le túraajánlatainkról sem!
Működjünk együtt - vegyél részt a Natúrpark tevékenységeiben!
Csatlakozz az Írottkő Natúrparkért Egyesület kezdeményezéseihez, akcióihoz, vegyél részt rendezvényeinken! Lehetsz együttműködő partnerünk, vagy egyesületi tagunk. Van lehetőség önkéntes feladatok végzésére, vagy más módon történő részvételre.
A lehető legjobb felhasználói élmény érdekében úgynevezett sütiket (cookie) használunk. Ön hozzájárul a sütikhez, ha továbbra is használja weboldalunkat. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom