Határtalan természet, ezeréves kultúra...

AKTÍVAN A NATÚRPARKBAN 2021 VETÉLKEDŐ

2021. Június 13.

Összegzés és eredmények.

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület 2020. szeptemberében meghirdette az Aktívan a Natúrparkban 2021. vetélkedőt. A felhívásra 4 óvodából (Árpádházi Szent Margit Óvoda Kőszeg; Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde, Székhelyóvoda (Központi Óvoda); Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde, Kőszegfalvi Tagóvoda; Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde, Újvárosi tagóvoda) 93 óvodás és 10 kísérő jelentkezett. Iskolás versenyzőként 2 iskolából (Kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskola, Bersek József Általános Iskola) 6 csapat összesen 18 fővel regisztrált, mindannyian felső tagozatosok (4 ötödikes, 2 nyolcadikos csapat).
A vetélkedő minden korosztálynak őszi kirándulással, túrával indult. Mivel a vírushelyzet 2. hulláma miatt semmiféle iskolai, óvodai szervezett programon nem vehettek részt a gyermekek intézményi szinten, így mi biztosítottunk az iskolás csapatoknak az 1. forduló túrájához október 24-én egy kőszegi túravezetőt, akivel a csapatok bejárták az Írottkő Natúrpark új alpannonia® light „Természet, művészet, bor, panoráma…” fantázianevű körtúráját, és megoldották a körtúrához tartozó rovarhotelen található feladatot. Az óvodások kiscsoportos sétájukat követően a természet őszi szépségeit rajzolták le.

A 2. forduló már hagyományosabb keretek között zajlott, a teljesítési határidő minden korosztály esetében 2021. január 31-e volt. Az óvodások videóra vették karácsonyi énekeiket, verseiket, illetve lerajzolták, hogy mit „adnának karácsonyi ajándékként” az erdőben élő állatoknak. Az iskolás csapatok szójátékokat, kvízeket oldottak meg, közben az Írottkő Natúrparkért Egyesület új kiadványából a famatuzsálemekről tanultak.

A 3. forduló tavasszal kezdődött, ismét a természetjárás kapta a főszerepet, a teljesítési határidő minden korosztály esetében 2021. április 30-a volt. Minden ovis csapat kapott kinyomtatva 8 képet közvetlen környezetünkben élő állatról, növényről, gyümölcsről, az óvónénik pedig találóskérdéseket tettek fel a képekkel kapcsolatosan, valamint a gyermekek egyre nagyobb köröket alkotva „modellezték” egy fa törzsét és annak rétegződéseit. Az ötödikes csapatoknak a 2. forduló feladataként megismert „Famatuzsálemek” kiadványból kellett feladatot megoldaniuk, ellátogattak a Királyvölgyi Óriás Gesztenyefa 2020-ban átadott emlékművéhez is, majd egy újabb alpannonia® light körtúrát, ezúttal a „Kőszegi Esszencia” túrát kellett bejárniuk, a körtúrához tartozó rovarhotelen található feladat megoldásával zárult számukra a 3. forduló. A nyolcadikos csapatoknak a „Hobbit – A váratlan utazás” című filmből „Gollam” tett fel kérdéseket, ellátogattak a Kőszegi Óriásplatán parkjába, majd pedig az „Ördögtányér” szikla környezetében található terméseket párosították a hozzájuk tartozó levelekkel.

Az óvodások nem vetélkedő szerűen vettek részt a programsorozatban, így számukra a zárórendezvényt egy-egy Mesetúra jelentette-jelenti. A gyermeknapi hétvégén két óvoda, június hónapban még további két óvoda ismerhette-ismerheti meg a Kőszegi-hegység szalamandra családjának történetét, akik a Csónakázó-tónál, a Legelőréten, valamint az Abért-tavaknál mesélnek a klímaváltozásról és a szelektív hulladékgyűjtésről. Természetesen nem maradhat el a Vetélkedőn részt vett csoportok megajándékozása sem: írószerek, labdák, logikai játékok és édesség kerül a vetélkedő óvodásainak csomagjába.

A 4. forduló már egyben maga volt a döntő, melynek során eldőlt, melyik iskolás csapat képviselheti az Írottkő Natúrparkot az V. Országos Natúrparki Vetélkedőn 2021 szeptemberében a Szigetköz Natúrparkban.
A Vetélkedőt szervező Írottkő Natúrparkért Egyesület előzetes terveinek megfelelően a kőszegi döntő június 12-én, hagyományosan többállomásos szabadtéri rendezvény, egyfajta körtúra keretében, furfangos feladatokkal izgalmas helyszíneken került lebonyolításra, a központ idén is a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont volt.

Ragyogó napsütésben indult a program reggel 9.00 órakor. Az eligazítás és a rajtsorrend kisorsolása, valamint a menetlevelek kiosztása után már indulhatott is az első csapat az 1. állomáshoz, a Szénsavas-kút mellett nemrégiben átadott kerékpáros pihenőhelyhez, ahol térképes feladatokat oldottak meg, valamint a Kőszegi-hegység természeti adottságainak ismeretéről adhattak tanúbizonyságot a versenyző diákok. A 2. állomáshoz, az egykori panoráma szálló alatti Forrás utcába negyedórás túrát követően jutottak el. Itt kézműves ügyességi feladatok, valamint klímaváltozás és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos feladatok vártak rájuk. A 3. állomás a József-forrás volt, így itt stílszerűen a Kőszegi-hegység vízi élővilágára koncentrált kérdéseket kaptak a diákok. A 4. állomás a Látogatóközpont melletti Alpannonia Parkban kapott helyet, ahol főként geológiai ismereteket szerezhettek a versenyzők.

Mindkét korcsoportban szoros küzdelem dúlt az első helyért. Habár a döntő eredményéhez hozzáadódtak a megelőző három forduló pontjai is, az ötödikeseknél még így is pontegyenlőség alakult ki. A győztes csapat végül a döntőn tanúsított, általánosságban pontosabb feladatmegoldásai miatt megérdemelten álhatott a képzeletbeli dobogó legfelső fokára.
Sorrend az 5. osztályosoknál:
1. Fekete Párducok (Bersek József Általános Iskola), felkészítő tanár Kovácsné Zsolt Andrea: 67 pont
2. BioBoys (Béri Balog Ádám Általános Iskola), felkészítő tanár Vértes Ildikó: 67 pont
3. Ragadozók (Bersek József Általános Iskola), felkészítő tanár Kovácsné Zsolt Andrea: 61 pont
4. Gumimaci Kommandó (Bersek József Általános Iskola), felkészítő tanár Kovácsné Zsolt Andrea: 58 pont
A nyolcadikosoknál is mindösszesen 2 pont különbséggel zárult a vidám hangulatú verseny.
Sorrend a 8. osztályosoknál:
1. Dumbledore serege (Bersek József Általános Iskola), felkészítő tanár Tóth-Percze Mária: 59,5 pont
2. Természetbúvárok (Béri Balog Ádám Általános Iskola), felkészítő tanár Vértes Ildikó: 57 pont

Az ünnepélyes eredményhirdetésen a versenyzőket és a felkészítő tanárokat köszöntötte és dicsérte Bakos György, az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnöke, valamint Básthy Béla, Kőszeg Város polgármestere. A versenyzők és a felkészítő tanárok ajándékcsomagjába az oklevelek mellé ajándékutalványok, könyvek, belépők, helyi termékek és édességek is kerültek. Az Aktívan a Natúrparkban 2021. vetélkedőt mindenki legnagyobb megelégedésére egy igazán bőséges, svédasztalos ebéddel koronáztuk meg.
Minden vetélkedős csapatnak gratulálunk, az V. Országos Natúrparki Vetélkedőhöz pedig jó felkészülést és sok sikert, valamint remek szereplést kívánunk.
A szervező Írottkő Natúrparkért Egyesület munkatársai köszönetet mondanak a helyszínt biztosító Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont munkatársainak, továbbá az ajándék felajánlásokért az alábbi partnereknek:
- Holdfényliget, az Alpokalja Kalandparkja
- Szombathelyi Erdészeti Zrt.
- Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház Kőszeg
- Kóczián Józsefné
- Neumeister Gyuláné
- Portré Hotel és Étterem
- Pálinkás Mónika
A VETÉLKEDŐ MEGRENDEZÉSÉT A TOP-5.3.1-16-VS1-2018-00011 AZONOSÍTÓSZÁMÚ SOKSZÍNŰ EGYÜTTÉLÉS – HELYI IDENTITÁS ÉS KOHÉZIÓ ERŐSÍTÉSE KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉSI MÓDSZEREKKEL CÍMŰ PROJEKTBEN MEGVALÓSÍTANDÓ 3.C OTTHONUNK AZ ALPOKALJA PROGRAMSOROZAT
– AZ ÍROTTKŐ ÁRNYÉKÁBAN ALPROGRAM TÁMOGATTA




Legújabb hírek
2024. Április 18.
Új információs táblák a natúrpark természeti értékeiről!Néhány hete új információs táblákkal gazdagodott a natúrpark, Kőszeg, Kőszegszerdahely, Kőszegdoroszló, Velem, Cák, Peresznye közigazgatási területén, a zöld csoport munkájának köszönhetően.
2024. Február 12.
Díjazták az Európai Hulladékcsökkentési Hét akciónkatAz Írottkő Natúrparkért Egyesület környezettudatos életmódot segítő akciói egyre nagyobb érdeklődést kapnak. A téma folyamatosan napirenden és fókuszban van, az egyesületi munkaszervezet Zöld csoportjának köszönhetően. Olykor csatlakozunk nemzetközi akciókhoz is, ilyenkor kicsit több figyelem hárul a hétköznapi tevékenységeinkre. 2023-ban november 20-26 között tartottuk figyelemfelkeltő akciónkat az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódóan. Az Energiastratégiai Intézet értékelte tevékenységünket, civil szervezetek kategóriában 1. helyezettek lettünk, és a nemzetközi versenybe is benevezték szemléletformáló programunkat.

Ebben a cikkben videót is találsz az eseményről!
2024. Február 5.
Mindenki halaszthatatlan feladata...A kiváló előadó Szathmáry Eörs, az okok feltárását követően előadásban arra keresi a választ, hogy mely döntési helyzetekben lehetne a közgondolkodást egyfajta globális együttműködés felé terelni, amely segítene letéríteni civilizációnkat az összeomlás felé vezető útról egy fenntartható világ felé.

A videót ebben a cikkben találod.
2023. Október 26.
Merre járt tudatosító kültéri kiállításunk 2023-ban?Nézd meg milyen rendezvényekre kérték tőlünk kiállításunkat, mely 3 témakörben - élelmiszer pazarlás, hulladékprobléma, körkörös gazdaság - ad tömör, lényegretörő információkat!

Ebben a cikkben képeket is mutatunk!
2023. Október 19.
Búcsú Gulyás ErnőtőlDohányfüstös, karcos hang, jobbító szándékú megjegyzések, kimondott és megtartott szavak és mondatok.

Emlékszel…?

.... januárban azzal voltunk elfoglalva, hogy az Utazás kiállításnak milyen hátteret adjunk. Az egyik legjobb volt, amikor megjelenítettük a turisztikai célpontokat, a Hétforrást, az Írottkőt, a cáki pincét. Kezed munkáját is dicsérte a látvány.

….a szezonban örültünk, ha telítettek voltak a vendégházak, közte a Sziget is. Igényesen, fantasztikus munkabírással saját kezűleg végezted a felújítást. Nagyon szép lett…..

….Orsolya után szerettünk felmenni a Stájer házakhoz, hogy kipihenhessük az egész évi munkát, beszélgethessünk a végzett munkáról és természetesen az előttünk álló feladatokról. Jókat játszottunk, ettünk, ittunk, jól éreztük magunkat egymás társaságában….

….okos és jó javaslatok az éves értékeléskor, közgyűléseken…

…..Adventkor közösen raktuk fel a világító sorokat a Jurisics téri kapuk fölé, tűzifát pakoltunk, a látvány tüzekhez….

…forralt boroztunk, vagy pálinkáztunk a jól végzett munka jutalmául…

Ezek maradnak meg emlékeimben. A tenni akarás, a jobbító, többet akaró, a soha meg nem alkuvó Ernő. Így fogok, fogunk emlékezni Rád.

Gulyás Ernő kedves barátunk, egyesületi tagtársunk hirtelen halála megrendített bennünket.

Emlékét kegyelettel megőrzik barátai, egyesületünk tagjai.

(A megemlékezést írta Somogyi Györgyné és Bakos György.)
Iratkozz fel a Natúrpark hírlevelére!
Közvetlenül a postafiókodba kaphatod a natúrparkkal kapcsolatos híreket, értesülj elsőként a rendezvényekről, és ne maradj le túraajánlatainkról sem!
Működjünk együtt - vegyél részt a Natúrpark tevékenységeiben!
Csatlakozz az Írottkő Natúrparkért Egyesület kezdeményezéseihez, akcióihoz, vegyél részt rendezvényeinken! Lehetsz együttműködő partnerünk, vagy egyesületi tagunk. Van lehetőség önkéntes feladatok végzésére, vagy más módon történő részvételre.
A lehető legjobb felhasználói élmény érdekében úgynevezett sütiket (cookie) használunk. Ön hozzájárul a sütikhez, ha továbbra is használja weboldalunkat. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom